Geschiedenis

In 2018 vierde zoölogisch preparateursbedrijf Bouten zijn 100-jarig bestaan. Een indrukwekkend verleden met dito toekomst dankzij respectievelijk Leo, Jac, Leon, Maurice en Wesley Kevenaar en uiteraard alle andere medewerkers uit het verleden en heden.

Leo

In 1918 ontstond Taxidermy Studio Bouten als onschuldige fascinatie bij grondlegger en Venlonaar Leo Bouten. Naast zijn baan als zadelmaker was Leo hartstochtelijk jager. Als hobby zette Leo de geschoten dieren op, waarna hij ook exotische dieren ging opzetten voor missionarissen het Missiemuseum in het Limburgse dorp Steyl. Deze passie voor dier en natuur is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming met een indrukwekkend palmares in de wereld van preparateurs en taxidermisten. De lat ligt hoog bij Bouten en de historie die iedere dag weer opnieuw wordt verrijkt zorgt ervoor dat kwaliteitsgrenzen nog steeds worden verlegd. 

Jac

Na de bevrijding pakt Leo de bedrijfsvoering weer op, geholpen door zijn zoon Jac. In 1948 neemt Jac het bedrijf over en bouwt het uit tot een preparateur-handelsbedrijf. Vooral de zakelijke relatie met het Amerikaanse bedrijf Jonas Bros Europa legt Bouten geen windeieren. De zaken gaan uitstekend, tot er steeds meer protesten komen tegen de jacht en het gebruik van dierenhuiden. De Nederlandse wetgeving wordt aangescherpt. De preparateurs moeten de handen ineenslaan en mede door Jac Bouten wordt de Nederlandse Preparateurs Vereniging (NVP) opgericht. De toekomst van de gehele bedrijfstak is hierdoor veiliggesteld.

Leon

 

De tijd gaat voort en zo ook de technologische ontwikkelingen. In 1988 neemt Leon de zaak over van zijn vader. Het bedrijf specialiseert zich in de techniek waarbij het traditionele ‘skelet’ van draad en vulmiddel bij dieren wordt vervangen door een handgemaakt kunstlichaam van schuim. Bouten gaat deze schuimvormen zelf maken en wereldwijd aan vakgenoten aanbieden. Naast musea maken steeds meer particulieren gebruik van de prepareerkwaliteiten van Atelier Bouten.

Maurice

Maurice, generatie vier, werkt sinds 1991 in het atelier. Het voorbeeld van ervaring en kunde dat gaat van generatie op generatie, van vader op zoon. Maurice leert de kneepjes van het vak ook van Perr Lynn, een talentvolle jonge Noorse preparateur. Maurice wint grote prijzen en bereikt onder meer de status van Nederlands kampioen, Europees kampioen en een prachtige tweede plek bij het wereldkampioenschap taxidermie.

Wesley

Vanaf 2021 zal de bedrijfsvoering mede worden ondergebracht bij Wesley Kevenaar. Met ruim twintig jaar ervaring in het prepareren van dieren gaat het bedrijf een mooie toekomst tegemoet. Wesley heeft bij de Nederlandse en Europese kampioenschappen veel prijzen en eervolle vermeldingen gewonnen. Dankzij zijn passie voor het vak en de natuur heeft Wesley een goed oog voor het maken van unieke, natuurgetrouwe stukken.  Zijn moderne blik op de bedrijfsvoering zorgt voor mooie ideeën voor de toekomst van Bouten Taxidermy Studio.

0
    0
    Uw bestelling
    Er zitten nog geen producten in de winkelwagenTerug naar de winkel